Derfor skal du være omhyggelig med plugins i WordPress

Plugins os her, plugins os der og plugins alle vegne. Det er desværre blevet en tendens, at plugins bliver installeret i et fuldstændig ukritisk omfang. Dét vil vi gerne slå et slag for stopper.

Misforstå os ikke, vi kan lide plugins ’as much as the next person’ – vi er trods alt også udviklere i hjertet, men de skal bruges med omhu. Hvorfor de skal dét, hvad du kan vinde, og ikke mindst tabe, i brugen af plugins, skal vi nok uddybe meget mere nedenfor.

 

Hvad er et plugin?

Måske ved du, hvad et plugin er, måske gør du ikke. Måske har du installeret et helt uden at være klar over, at det var et plugin. Hvad end der er tilfældet, skal vi nok forklare dig, hvad et plugin helt præcist er, og hvad det gør.

Et plugin er helt forenklet sagt et stykke software, der fungerer som en funktionsudvidelse til din nuværende løsning. Når du installerer et plugin, vil du derfor få nogle muligheder, som WordPress ikke normalvis indeholder.

Der findes nærmest lige så mange plugins, som der er brugere af WordPress. Okay, ikke helt, men der er rigtig mange – faktisk flere tusinde. Og selvom det lyder fristende at gå amok i plugin-butikken i WordPress (størstedelen er gratis, men stadig), så bør du altså lige klappe hesten og vurdere, hvor vigtige de egentlig er – for med ’great power comes great responsibility’, og der følger altså også ulemper med de mange fordele.

 

Fordele ved plugins

Som sagt, er plugins en ret god løsning, og de kan helt bestemt også bidrage med noget. Men hvad? Jo, helt konkret, er der en række fordele ved at bruge plugins:

Plugins er tidsbesparende
En af de største grunde til, at mange tyer til plugins, er, at det i al sin enkelthed sparer en hel masse tid. Du kan udvide funktionaliteten uden at skulle igennem det helt store kodningsarbejde. Du sparer altså en masse udvikler-tid, fordi du ikke skal programmere noget fra bunden. Hvilket i sidste ende også sparer dig penge.

Og der findes altså et plugin til nærmest alt. WordPress er nemlig en såkaldt ’open-source’. Dét betyder, at alle faktisk kan bygge og tilføje plugins, der udvider basis-funktionaliteten i WordPress. Og hvis du har brug for noget specifikt, er der ret gode odds for, at der allerede er en, der har tænkt den samme tanke før dig. Men husk: Bare fordi de er der, betyder det ikke, at du skal bruge dem.

Plugins kan give mere fleksibilitet

Drømmer du om en unik hjemmeside eller webshop, så kan plugins hjælpe dig. Når du bruger plugins, får du nemlig muligheden for at skræddersy i langt højere grad.
Pagebuilders, eksempelvis ’Elementor’, er et godt eksempel på sådan et plugin, der giver dig mulighed for at redigere stort set alt uden at skulle kode. Man kan trække i bokse, afstande, farver, størrelser og ja, listen fortsætter næsten i det uendelige.

Det kan være fedt, hvis man vil have et mindre site, og det bare skal bygges hurtigt. Men hvis et site skal kunne rigtig mange ting, bliver det alt alt for tungt, når det ene plugin skal kunne så mange forskellige ting.

 

Ulemper ved plugins

Der er altid en bagside af medaljen, og med plugins er der også en del ulemper. Hvorfor skulle vi ellers skrive det her blogindlæg?

Plugins kan gøre din side langsommere

Plugins påvirker hastigheden på din hjemmeside eller webshop. Det er selvfølgelig forskelligt fra plugin til plugin hvor meget, men helt generelt vil de sænke din sides page speed. Jo flere du har, jo langsommere vil din side blive. Og det er skidt for 2 ting: Brugeroplevelsen og SEO.

Hvis din side er langsom, giver det en langsom oplevelse. Og langt de fleste af os ejer ikke ét gram tålmodighed, især når det kommer til internettet. Hvis ikke vi får vist det indhold, vi søger, med det samme eller inden for ganske kort tid (vi snakker faktisk 2 sek. – maks. 3, før vi er ude igen og videre til en anden side). Det kan egentlig siges meget simpelt: Du risikerer at miste kunder i butikken, hvis din side er for langsom.

Men det påvirker altså også SEO, for page speed er en ret stor rankingfaktor hos Google. Der betyder, at hvis din side er langsom, vil det påvirke, hvor højt du rangerer i søgninger på dine produkter eller ydelser på Google. Igen, det kan siges meget simpelt: du risikerer at miste kunder i butikken, hvis din side er for langsom. Sagde I lige det samme? Ja, det gjorde vi. For det er en meget god pointe.

Plugins kan udgøre en sikkerhedsrisiko

Især hvis de ikke har været opdateret i lang tid, kan de gøre din side mere sårbar overfor hacking. Brug derfor så få plugins som muligt, og sørg altid for, at de er opdateret. ”Okay, hvor vigtigt kan det lige være?”, tænker du måske. Ret vigtigt faktisk. Her går det altså ikke at lave den klassiske ’påmind mig i morgen ’-finte igen og igen. Opdateringer indeholder nemlig forbedringer, der er med til at fikse huller i et plugins sikkerhed.

Inden du installerer et plugin, er det også en god idé at se på, hvornår det sidst er blevet opdateret. Hvis det er mere end et år siden, er det måske en god idé at skippe dette plugin.

Hold også øje med dine inaktive plugins og slet dem hvis muligt.

Plugins kan konflikte med hinanden

En anden grund til, at du skal tænke dig en ekstra gang om, inden du henter løs af plugins, er, at de ikke altid er kompatible med hinanden.

Plugins virker måske bekvemmelige, og derfor kan man være tilbøjelige til at installere alle dem, der synes interessante for sit site. Men faktisk så er det ikke unormalt, at de kommer i konflikt med hinanden. Det vil ødelægge funktionaliteten på dit site og måske endda få dit site til at gå ned. Vi anbefaler, at du kun installerer plugins, som du virkelig har brug for.

 

Test, test, test!

Vil du være sikker på, at du ikke støder ind i overstående problemer, så er det altid en god idé at teste plugins, før du installerer dem – ’Better safe than sorry’, ikke?

Ved at teste dem af inden du sådan rigtigt installerer dem på dit site, vil du kunne se, om det virker efter din hensigt, eller om der vil opstå problemer med det pågældende plugin. I langt de fleste tilfælde vil det sikkert gå godt, men hvorfor tage chancen?

 

Hvordan vælger jeg de rigtige plugins?

Der findes som sagt tusindvis af plugins, du kan installere på dit site, derfor kan det måske virke som lidt af en jungle, hvis du leder efter et plugin. Men du må for guds skyld ikke springe over, hvor gærdet er lavest. Vi har selvfølgelig et par tips til, hvordan du finder de rette plugins.

  1. Research til du falder om: Ej, måske ikke så voldsomt. Men ikke desto mindre er research en god idé. For i research-fasen kan du nemlig finde ud af nogle helt basale, men afgørende ting for, om pluginnet er godt at installere eller ej.
    Alle plugins har informationer om funktionaliteten samt det tekniske aspekt. Som tidligere nævnt, bør du også se, hvor tit eller hvornår pluginnet sidst er blevet opdateret. Derudover bør du altid vælge plugin med et godt omdømme – her kan du kigge på anmeldelser fra brugene samt stjerne-ratings.
  2. Tjek om dit plugin er blacklistet: Nogle hosting services vælger at blackliste nogle plugins. Oftest fordi de udgør en sikkerhedsrisiko – derfor gør du klogt i at tjekke disse ud, både fordi det sparer dig tid og en masse hovedpine.
  3. Gratis vs. Premium: Du kan altid hente en gratis version – men ligesom med alt andet software kommer det med nogle begrænsninger. Hvis dit plugin kommer med flere versioner, så kan du overveje, om du får mere ud af den betalte version i det lange løb.
  4. Test, test og atter test: Vi henviser til afsnittet over. Men testning af plugins kan virkelig være en gevinst for dig.

 

Skal – skal ikke?

Skal! Og skal ikke. ”Bestem jer dog”, tænker du nok. Og du har ret. Men plugins er som udgangspunkt en rigtig fin løsning, men du skal bare bruge dem med omhu – og du skal altid sætte dig ind i dem, før du henter ind fra højre og venstre til din WordPress-løsning.

Er du endnu mere forvirret, end da vi startede, eller gider du bare ikke tænke mere på plugins, så kan du altid ringe til os – vi har nemlig et helt fænomenalt udviklingsteam, der har helt styr på WordPress og plugins.

Har du brug for rådgivning om plugins?
Vi kan også kontakte dig
Vi kan også kontakte dig