Brugen af video i design

Overvejer du at få lavet en video til din hjemmeside eller webshop? Vi giver dig her nogle gode råd, hvis du skal i gang med video, fordele og ulemper, og en lille forklaring på forskellige typer af videoer.

Fordele og ulemper ved video på ens hjemmeside eller webshop

Der er naturligvis fordele og ulemper ved at benytte video på ens hjemmeside eller webshop. Hvorvidt det ene opvejer for det andet, er individuelt fra virksomhed til virksomhed.

Fordele

En fordel er, at man med video kan skabe et levende design. Ens hjemmeside/webshop bliver pludseligt mere dynamisk og fængende, idét man bliver mødt af en video, som ”forklarer”, hvad man laver, fremfor at man er nødt til at læse sig frem til det. Man kan også appellere til den besøgendes følelser og få dem til at tænke noget bestemt. Se eksempel: freehandcoffee.dk. Freehand Coffee Company har en video, som præsenterer hele processen fra kaffebønner til færdig kop kaffe. Det viser en historie, at det er godt, bæredygtigt håndværk, der bliver lavet, og man kan nærmest dufte kaffen, mens man ser videoen.

En anden ting er, at man kan gøre siden meget mere personlig ved at vise en video – fx fra kontoret og hverdagen på arbejdspladsen. Man kan vise de mennesker, der arbejder i virksomheden, hvad de laver, og hvordan arbejdsmiljøet er. Se eksempel: jakobscafe.dk. I Jakobs Cafés video ser man tydeligt lokalerne, serviceringen, de mennesker der arbejder der og servicen. Igen får man et indblik i, hvad man kan forvente af et besøg hos caféen. De skaber en god stemning af hygge, og det vækker en appetit at se den mad, der bliver lavet og serveret. Det skaber tillid, at man får vist noget fra virksomheden, nogle personer og den service, der bliver givet.

Man kan desuden bruge videoer til at præsentere et eller flere produkter. Det kan være et mere teknisk produkt, som kræver forklaring, og for at kunden ikke skal sidde og læse en masse tekst, kan en video på 2 minutter være bedre at bruge. Se eksempel: elektronikmesse.dk. Elektronikmessens video er super god, fordi den viser visuelt, hvad man kan forvente på deres messe. De har mulighed for at vise mange flere produkter og aktiviteter, end man ville kunne med tekst og billeder.

En video kan også bruges til at vise brugen af et produkt, en service, forklaring af en proces eller andet, der kan hjælpe kunden/den besøgende med at forstå et budskab bedre.

Ulemper

Ulemper ved at bruge video er, at det tager en del på page-speed. Dvs. det vil gøre siden langsommere, og det er ikke til at komme uden om. Så husk at få optimeret videoerne, så de ikke fylder alt for meget, da de ellers vil trække ned ift. hvor hurtigt siden vises.

En dårligt fremstillet video vil også kunne have en negativ effekt, selvom det ikke er det, der er meningen, og indholdet i sig selv er godt og forklarende. Hvis videoens kvalitet er ringe, vil det sende et signal om, at man ikke har styr på tingene. En uprofessionel video signalerer uprofessionel virksomhed.

Auto-play på videoer kan virke begge veje. En video, som starter med det samme, man kommer ind på siden, er god nok, så længe videoen er i ”baggrunden”. Hvis det er en video med lyd, skal den aldrig sættes til auto-play, da dette vil være en irritationsfaktor for den besøgende.

Produktion af video kræver tid, penge og indsats. Det er vigtigt, man giver sig god tid til at planlægge, eksekvere og klippe videoen rigtigt, så den viser det budskab, den skal. Det vil koste penge – enten i form af udstyr og tid eller i form af en videomand, som skal betales for at fremstille en video i god kvalitet og med ordentlig lyd. Desuden skal man være villig til at lægge en indsats i videofremstillingen, for hvis ikke der er nogle specifikke tanker og budskaber bag, så vil videoen falde igennem.

Man skal overveje om en video vil være en positiv investering for ens virksomhed, og hvis man vælger at bruge video, så skal man gå all-in. Det kan være et fantastisk virkemiddel på ens hjemmeside eller webshop, og det kan give kunderne en super god oplevelse, hvis man gør det rigtigt.

Hvilken type video skal jeg bruge?

Der er nogle forskellige slags videoer, man kan gøre brug af, og hvilken man vælger, afhænger af det budskab, man vil have frem.

Filmet video

En filmet video er rigtig god at bruge, når man skal præsentere en virksomhed eller skabe en stemning. Som vist i de 3 tidligere eksempler er der her brugt filmet video, som fungerer super godt til budskabet. Man har mulighed for at bruge lys og kontrast, redigerer farverne og effekterne, så det rammer virksomhedens visuelle identitet og budskabet. En video, som skal fremhæve et negativt budskab, bruger ofte triste, grålige farver, og en glad video bruger mere levende farver.

Tegnefilm

En tegnefilm kan bruges til mere forklarende videoer. Det kan være, man gerne vil forklare processen fra første kontakt til det færdige produkt og support, hvor de forskellige trin lettest kan forklares med tegnede figurer og en voice-over. Man kan også med tegnefilm lave en video, som er lidt sjovere, hvis man gerne vil have lidt humor ind over. Ulempen kan være, at den ikke er så personlig som en rigtig video.

Animation/teknisk video

Animerede videoer bruges bedst til at vise de mere tekniske funktioner i et produkt. Hvis der er noget, der kræver en god forklaring i, hvordan det bruges eller viser, hvordan det virker, så er en animationsvideo rigtig god. Her har man nemlig mulighed for at vise produktet i 3D og ”skrælle” lag af for at vise, hvad der sker indeni. Det kan eksempelvis også være, hvis man vil vise ens lokaler i en bygning, at man laver en video med en 3D-rundvisning, hvor man nærmest føler, man ”går” igennem rummene selv, ser det fra fugleperspektiv eller andet for at skabe et overblik.

Hvordan skal videoen uploades?

Ofte anbefaler vi, at videoen uploades til YouTube, men der kan være situationer, hvor vi anbefaler at uploade direkte til web-serveren. Fordelen ved, at den ligger på YouTube, er, at videoen ikke fylder på deres webhost, og at den bliver optimeret til brug på web. Herudover så er der mulighed for, at ens video bliver vist i relaterede videoer i højre side for kunder, som måske ellers ikke ville have kommet ind på jeres hjemmeside eller webshop.

Ulempen er, hvis YouTube går ned, så vil det ikke være muligt at hente videoen. Desuden bliver der vist links til andre YouTube videoer i slutningen af videoen, hvilket kan være misvisende eller irriterende for kunden, som lige har set jeres video.

Der er nogle forskellige ting, der skal overvejes, inden man giver sig i kast med produktion af video, men hvis man gør det rigtigt, kan det give en super god værdi til ens hjemmeside eller webshop.

Skal vi hjælpe dig med at få din hjemmeside til at stå knivskarpt?
Kirstine Christiansen
Senior Designer
Vi kan også kontakte dig
Vi kan også kontakte dig